lunes, 9 de mayo de 2011

L'ENVÀS.

L'envàs és un recipient dins del qual es posa el producte i que ha de com­plir les funcions de conservar-lo, protegir-lo i transportar-lo. També té una funció comercial, ja que millora la presentació dels aliments i els fa més apetitosos i atractius.




Els materials més utilitzats per a la fabricació d'envasos són el vidre, el plàstic, el paper i el cartó, la llauna i l'alumini.
Vidre. És un dels materials més tradicionals per a l'envasament d'aliments i, malgrat haver estat substituït en molts casos per altres materials com el plàstic, té moltes qualitats: és transparent, higiènic, indeformable i es pot reciclar amb facilitat. Tanmateix, té els inconvenients de ser fràgil i deixar passar la llum. S'utilitza per envasar diferents tipus d'aliments: líquids, salses, maioneses, mel­melades, fruites, verdures, patés, etc.
Plàstic. És un dels materials més utilitzats, i ha desplaçat la utilització d'altres materials tradicionals, com el vidre o la porcellana. Presenta com a avantatges principals que té un preu baix i que és molt lleuger, sobretot en comparació amb el vidre, la qual cosa en facilita el transport i l'emmagatzematge.
 Paper i cartró. Són materials que permeten la transpiració dels aliments. Te­nen l'avantatge que són biodegradables i fàcils de reciclar. Aquests materials també formen part d'altres envasos, com l'anomenat Tetra Brik, fabricat for­mant capes amb paper, cartró, alumini i plàstic. S'utilitza actualment per enva­sar una gran varietat de líquids: llet, sucs, vi, etc. La seva forma rectangular en facilita enormement l'emmagatzematge; en canvi, la capa d'alumini que conté en el seu interior en dificulta el reciclatge.
Llauna. Són envasos d'acer dolç recoberts interiorment d'estany, vernís, esmalt o plàstic per evitar-ne l'oxidació. Preserven els aliments de l'acció de la llum i són resistents als cops. S'utilitzen per envasar llegums, verdures, fruites en al-mívar, precuinats, conserves de peix, etc.
Alumini. Es tracta d'un material lleuger i inoxidable, molt resistent a l'atac de certs líquids. Es fa servir en la fabricació d'envasos de begudes refrescants. Tam­bé el trobem a les tapes dels iogurts i similars, i com a recobriment de certs embotits.

No hay comentarios:

Publicar un comentario